Kiszállítás már 999 Ft-tól! Ajándék már 15.000 Ft feletti vásárlás esetén!

Blog

Ma, május 10-én van a fák és madarak napja, amelynek helyi vonatkozása is van: Chernel István ornitológus volt az, aki Magyarországon elsőként szervezte meg ezt napot, aki rengeteg megfigyelést végzett a Velencei tó partján. Személyéhez köthető az 1959-ben felavatott Madárvárta (az a kilátó, amelyet Agárd és Dinnyés közt látsz az útról és kedvelt megállója a tókerülésnek), illetve Agárdon iskolát és utcát is neveztek el róla.

A Scolar Mit? Miért? Hogyan? sorozata nagy kedvencünk. Igényes, valóságű illusztrációi és rövid, lényegretörő magyarázatai nemcsak gyerkőcödnek, de Neked is nyújthatnak újdonságot. Most elmeséljük, hogy mi hogyan találkozunk velük és miért szerettük meg ezeket a köteteket annyira.

Színes kavargó tömeg, mindenhol zene, óriási gyerekzsivaj, égbe szökött lufik, vattacukorillat, fagyizás és főtt kukorica. Manapság a május 1. nem más, mint egy vidáman és boldogan eltöltött munkaszüneti nap a családdal.

Hogy miért is választottuk a színezőket? Fejlesztő és oktató játékaink bemutatása mellett fontos számunkra az, hogy olyan tevékenységeket javasoljunk nektek, amelyek játékosan ugyan, de fejlesztik gyermekeiteket.

Amikor kisgyereknek keresünk ajándékot, legyen az a gyermekünk, unokánk vagy a legjobb barátunk babája, a formabedobók mindig a lista elején vannak.

Na de miért is ilyen népszerűek ezek a játékok?

A válasz egyszerű, ezek a játékok egyszerre fejlesztik a vizuális- és fizikai-, valamint kognitív készségeket, mint a szín- és formafelismerés. Egy dobozban megkapunk egy komplex fejlesztőjátékot, amelyet évekig használhat gyermekünk, folyamatosan fejlesztve és mélyítve készségeit és tudását.

Ezzel az egyszerű játékkal erősödhet gyermeked szem-kéz koordinációja, finom motoros- és probléma-megoldó készsége, valamint szókincse is gazdagszik – könnyen megtaníthatod neki a színeket és a geometriai alakzatokat.

 

Ugye mindannyian tudjuk, hogy a gyerekek első sorban azért játszanak, mert játszani jó és élvezetes! Mindezek mellett a játék azért is fontos a gyermeked számára, mert ösztönzi a szellemi fejlődését– anélkül, hogy ez tudatosodna benne – és a fejlődéshez szükséges szokásokat is kialakítja benne.

Játékok felkutatásakor is egyre nagyobb szerepet kap a fentarthatóság, valamint a túlfogyasztás elkerülése.

Ha számodra is fontosak ezek az alapelvek, akkor érdemes olyan játékokat választanod, amelyek természetes anyagokból készülnek, fenntartható forrásból származnak, jó minőségűek, így évekkel később a kistesók is játszhatnak majd velük. Az is fontos szempont, hogy gyermekednek hosszabb időre nyújtsanak megfelelő szórakozást, elegendő kihívást.

Ez a fajáték porszívó megfelel a fenti alapelveknek: földön tologatható, úgy viselkedik, mint egy járás-ösztönző játék, amely támogatja gyermekedet az első lépések megtételekor, majd a későbbiekben szerepjátékként kerül be az otthoni játék repertoárba, és segítségével gyermeked mókásan megtanulja a "felnőtt mindennapok" alapvető tevékenységeit.

Itt a farsangi időszak! Bár tudjuk, hogy ez a pandémiás időszak nem feltétlenül támogatja a farsangi ünneplést, mégis vannak óvodák és iskolák, ahol megrendezik a jelmezes felvonulást.

Cikkünk első részében arról írtunk, hogy a fajátékok milyen jól fejlesztik a képzelőerőt, milyen jó hatással vannak a problémamegoldó készségre, nem törik meg a koncentrációt és erősítik a szociális kapcsolódás képességét. Íme még néhány igen fontos érv a fajátékok mellett. Cikkünk második részében folytatjuk a sort további nyolc nyomós érvvel, amelyek mindegyike a fajátékok irányába tereli az arra nyitott szülőket, nagyszülőket. 

Ha cikkünk első részét még nem olvastad, kattints ide!

A játékgyártó cégek évente dobnak piacra fejlesztő és nevelő játékokat. Ezek az évről évre bonyolódó és zajos, műanyag játékok csak bizonyos funkciók ellátására alkalmasak. Lehetséges, hogy ezek a játékok valóban fejlesztik a gyermekedet, de a korlátozott funkciók miatt lassan műanyag játékok tengerében találhatod magad otthon, nem beszélve a hatalmas pénzmennyiségről, amit ezekre a játékokra elköltesz.

Kétrészes cikkünkben 17 pontban soroljuk fel a fa játékok előnyeit és szerepüket vizsgáltuk meg az otthoni oktatásban.

A fajátékok a legkisebbek és szüleik szívébe zárták magukat az utóbbi években. Hosszú szünet után újra visszatértünk ezekhez az egyszerű játékokhoz, értékeljük a fakockák és fából készült kisautók és egyéb fajátékok természetességét és szépségét.

 

Van valami különleges egy szépen kidolgozott fajáték tapintásában, és úgy tűnik, hogy ezt a gyerekek mindenkinél jobban értékelik. A fajátékok évszázadok óta nem mennek ki a divatból, hanem a otthonok, játszócsoportok és iskolák legkedveltebb játékai közé tartoznak.