Kiszállítás már 999 Ft-tól! Ajándék már 15.000 Ft feletti vásárlás esetén!

Blog

Fajátékok az otthoni fejlesztésben (I. rész)

Orsőc
2020.12.21 12:39

A játékgyártó cégek évente dobnak piacra fejlesztő és nevelő játékokat. Ezek az évről évre bonyolódó és zajos, műanyag játékok csak bizonyos funkciók ellátására alkalmasak. Lehetséges, hogy ezek a játékok valóban fejlesztik a gyermekedet, de a korlátozott funkciók miatt lassan műanyag játékok tengerében találhatod magad otthon, nem beszélve a hatalmas pénzmennyiségről, amit ezekre a játékokra elköltesz.

Kétrészes cikkünkben 17 pontban soroljuk fel a fa játékok előnyeit és szerepüket vizsgáltuk meg az otthoni oktatásban.

  1. A fajátékok időtlenek

A fajétékok évtizedek, sőt talán évszázadok óta nagyon divatosak. Már a nagyszüleink, és a dédszüleink is fajátékokkal játszottak – hiszen nem nagyon volt más. A fajátékok ma reneszánszukat élik, hiszen egyre több szülő és oktatási irányvonal fedezi fel a bennük rejlő lehetőségeket. Így nagyszüleink fajátékainak továbbfejlesztett változatai újra megjelentek a játékboltok és webáruházak kínálatában. E modern fajátékok ugyanazokkal a gyermekek fejlődésére pozitívan ható tulajdonságokkal rendelkeznek. 

  1. A fajátékok tartósak

Valljuk be a gyerekek nem kímélik a játékaikat és az egyéb oktatási anyagokat sem. Bizonyára nálatok is vannak otthon olyan játékok, amelyekből darabok hiányoznak, teljesen vagy részben töröttek, hibásak, hiányosak. Jó hír, hogy a fajátékok azonban generációkon keresztül állják a sarat, amennyiben jó minőségű tömör fából készülnek. Nehéz kárt tenni bennük, a használatból eredő néhány karcolástól vagy fognyomtól eltekintve. Ha a fajáték koszos lesz, könnyen megtisztítható és újra játékra fogható. Tehát ha oktató-fejlesztő játékot szeretnél vásárolni, amit akár több gyermeked is használhat, akkor mindenképpen jó választás a fajáték.

 

 

  1. A fajátékok a gyerekekkel együtt nőnek

Ha jó minőségű fajátékokat vásárolsz, az otthoni oktatáshoz, fejlesztéshez, akkor biztos lehetsz benne, hogy valami tartósba fektettél be. A fajátékok végig kísérik a gyermekeket kicsi kortól akár a kisiskolás korig. Gondolunk itt a szerepjátékokra például. Az is igaz, hogy míg a kisebbek csak a fajátékokkal játszanak, addig a nagyobbak komplexebb játékaikba építik be azokat. A fajátékok alkalmasak geometriai és fizikai kérdések szemléltetésére és a felvetett probléma megoldására is. Gyermeked mentális és fizikai képességeinek növekedésével együtt nőnek a fajátékok is, hiszen számtalan felhasználási lehetőséggel rendelkeznek szemben azokkal a játékokkal, amelyeket bizonyos korosztályoknak készítenek és amelyeket a gyerekek kinőnek, megunnak.

  

  1. A fajátékok fejlesztik a képzelőerőt

A fajátékok megadják a gyerekeknek az irányítás lehetőségét. Míg a fajátékok autók, kockák, repülők, élelmiszerek formáit öltik, mégis arra inspirálják a gyerekeket, hogy más játékokba, képzeletük szerint is felhasználják a fajátékokat. A farudak, fa boltívek, kockák, fa botok és háromszögek a gyerekek számára további terepet adnak kreativitásuk fejlesztésére, kibontakoztatására. Például a gyerekek fizikát tanulhatnak különféle struktúrák felépítésével vagy akár geometriát azzal, hogy a fa elemekből saját elképzelésük szerint készítenek geometriai formákat. Mivel a fajátékok nem előre megírt játékszabállyal érkeznek otthonunkba ezért a gyerekek korához képest számtalan oktatási célra felhasználhatók.

 

  1. A fajátékok a való életben hasznos képességeket is egyesítik

Tudjuk, hogy a gyerekek játék közben sokszor a mindennapi életből vesznek példákat. Például, ha élelmiszer alakú fajátékok vannak otthon, akkor a gyerekek boltosat, főzőset játszanak, sőt még akkor is, ha csak a klasszikus kocka, háromszög, boltív alakú fakockák vannak otthon. A fa pálcikák alkalmasak például pénzként funkcionálni a boltos-vásárlós játékokban, a piros háromszögek lehetnek akár piros érett eprek, a kék kockákból gyümölcssaláta a sárgákból pedig friss kifli is készülhet.

 

  1. A fajátékok nem törik meg a koncentrációt

A műanyag játékok sípoló, dudáló, csengő és egyéb hangjai elvonják a gyerekek figyelmét a játékról, kizökkentik őket az elmélyült koncentrációból. A fajátékokkal játszó gyerekek el tudnak mélyülni a játékban és fókuszálni tudnak a játékra, amely problémamegoldó képességüket fejleszti. Míg egyes gyerekek élvezik a különböző sípokkal, dudákkal és csöngőkkel felszerelt játékokat, a hangok és az elektronikus funkciók elvonják a figyelmet, megszakítják a koncentrálást.

 

  1. Erősítik a kapcsolódásra való képességet

Amikor a gyerekek a képzeletüket használják egy-egy valós élethelyzet eljátszására gyakran előfordul, hogy társaikat, szüleiket is be kell vonni a tevékenységbe. Szemben a hangokat kiadó és elektronikus funkciókkal rendelkező játékokkal, amelyekkel a gyerekek egyedül játszanak, másokkal interakcióba nem lépve. Mivel a fa játékok nem hangosak, nem világítanak vagy zenélnek, ezért a gyerekeknek találniuk kell valakit, aki eljátszik velük valamit, vagy aki jó társuk kitalált történetükben, varázslatos világukban.

 

Cikkünket 2. részét itt olvashatod!