Blog

Fajátékok az otthoni fejlesztésben (II. rész)

Orsőc
2020.12.21 13:01

Cikkünk első részében arról írtunk, hogy a fajátékok milyen jól fejlesztik a képzelőerőt, milyen jó hatással vannak a problémamegoldó készségre, nem törik meg a koncentrációt és erősítik a szociális kapcsolódás képességét. Íme még néhány igen fontos érv a fajátékok mellett. Cikkünk második részében folytatjuk a sort további nyolc nyomós érvvel, amelyek mindegyike a fajátékok irányába tereli az arra nyitott szülőket, nagyszülőket. 

Ha cikkünk első részét még nem olvastad, kattints ide!

  1. A fajátékok erősitik az érvelési képességeket

Mivel a fajátékok nem rendelkeznek összerakási útmutatóval ezért a gyerekeknek maguknak kell kitalálni, hogyan építsenek meg a fa elemekből valamit, nekik kell „kilogikázni” azt, hogyan következnek egymás után az egyes lépések. Ez a tevékenység fejleszti a logikus gondolkodást és ezzel együtt az érvelési képességeiket. Ugyanezt a képességet fejleszti az a tevékenység is, amikor valamilyen, általuk elképzelt módon rendszerezik például az építőkockákat, ami lehet szín, alak vagy méret. 

  1. A fajátékokkal javul a problémamegoldó készség

A fajátékok javítják a problémamegoldó készséget is, hiszen a fajátékok használhatók arra is, hogy a kivonás és összeadás műveleteit ábrázoljuk velük. Építhetünk belőlük logikai kirakókat is, amelyeket a gyermekünknek meg kell oldani. A gyerekek építhetnek olyan tornyokat, amelyek bizonyos erőknek ellenállnak, de használhatók haladóbb matematikai és tudományos problémák felállítására és megoldására is.

 

  1. A fajátékok javítják a kéz-szem koordinációt

A fa építőjátékok egyszerű, klasszikus alakzataik miatt fejlesztik a kéz-szem koordinációt is. A tornyok építése során például a gyerekeknek koncentrálnia kell arra, hogy az egymás tetejére halmozott fakockákból épülő torony nehogy leboruljon. Hasonlóan jól fejleszti a kéz-szem koordinációt a fagyöngy-fűzés, amely szintén koncentrációt igényel, hogy a gyöngyöket az előre kitalált sorrendben fűzze fel. A fakockák alkalmasak az alatt-felett-mellett-mögött fogalmak megvilágítására is. A fa kirakók pedig arra kiválóak, hogy a fejben kitalált összeillesztéseket a térben ki is próbálhassák a gyerekek. Ez utóbbi szintén fejleszti a kéz-szem koordinációt. 

  1. A fajáték építi a finommotoros képességeket is fejleszti

Azáltal, hogy a játék közben a gyerekek a fajátékokat használják, rakosgatják, építik, egymáshoz illesztik a finommotoros képességeik is fejlődnek. A fajátékok különböző méretekben és formákban érhetők el, amelyek megfogása sokszor fura a gyerekek számára. Lehet, hogy túl nagy, ezért vigyázni kell ki ne essen a kezükből, vagy túl kicsi (pl. gyöngy), ezért koncentrációt igényel a játék felszedése a földről vagy annak megfogása. A különböző formák és azok kivétele a dobozból, összerakása, visszapakolása, vagyis a velük való játék fejleszti a finommotoros képességeket. A babák és toytogók a nagyobb kockák vagy elemek segítségével a fogást gyakorolhatják, míg az óvodások a kis fa elemek összerakásával finomíthatják ezeket a képességeket.

 

 

  1. A fajátékok megfoghatók

A súlytalan játékok mellett a tömör fának bizony súlya van, ami a játék közben a gyerekeket arra inspirálja, hogy figyeljenek oda arra, amit csinálnak. A fajáték súlya például a finommotoros képességekben elmaradt gyerekeket fejleszti vagy akár azokat a gyerekeket is, akiknek érzékelési zavaraik vannak, hiszen a fajáték súlyán keresztül jobban érzékelik, hogy éppen mit csinálnak. A fajátékok taktilis aspektusa a gyerekeket több gondolkodásra és energia befektetésre inspirálja a játék és tanulás közben. Például egy fajáték fakerekei nem olyan könnyen mozognak a szőnyegen, mint a padlón, ami a gyerektől nagyobb erőkifejtést kíván.  

  1. A fajátékok biztonságosak

Amikor gyermeked fajátékkal játszik, biztonságban érezheted őt, hiszen a fajáték gyártók számára a biztonság kiemelkedő szempont a gyártás során. Nincsenek éles élek, a játékok finoman csiszoltak ezért szálkamentesek. A jó minőségű tömör fajátékokat pedig gyermek és környezetbarát festékekkel kezelik, így a gyerekek nyugodtan a szájukba is vehetik ezeket a játékokat. Sőt egyre népszerűbbek a fából készült rágókák is, amelyeket kimondottan a fogzás és a „mindent-a-szájába-vesz-a-gyerek” korszakra találtak ki a gyártók. Ezek a játékok tehát biztonságosak gyermeked számára és a te otthonodat sem szennyezik ismeretlen kemikáliák.

 

 

  1. A fajátékok csendesek

A fajátékok sem káros anyaggal, sem pedig zajjal nem szennyezik az otthonodat! Míg ezek a hangtalan játékok a gyermeked figyelmét nem törik meg, neked, mint szülő számára is békét és nyugalmat biztosítanak, amire bizony sokszor nagy szükség van. A fajátékokat gyermeked nem tudja véletlenül bekapcsolva hagyni, így nem kell a folyamatos csipogást, szirénázást és egyéb hangokat hallgatnod. A fajátékok a gyerekekkel együtt nyugovóra térnek este. Hát nem csodálatos?

 

  1. A fajátékok gyönyörűek

Ha van egy kijelölt oktatós sarok otthon vagy ha az edukációhoz vásárolt játékokat a többi játék között tartod akkor is szuperül díszítik a gyerekszobát vagy a lakás bármely pontját. A fajátékok esztétikus kivitelűek, élénk színűek és egy kis plusz energiát adnak a térhez, amiben elhelyezed őket még akkor is, ha a polcon kapnak helyet. A natúr fa termékek pedig belesimulnak a környezetbe és dekorációként is jó szolgálatot tesznek, így a vendégek elől sem kell elrejtened őket.

 

Lehetséges, hogy a fajátékok drágábbak, mint műanyag társaik, de értékük és használhatóságuk nagyon sokrétű! Éveken át, akár generációkon keresztül szolgálnak ki családokat. Ahogy a gyermekeid cseperednek a fajátékok újabb és újabb felhasználási módjait találják ki, amelyek mindegyike fejleszti a képzelőerőt, a probléma-megoldó képességeket, a finommotoros képességeket, a logikus gondolkodást és még sorolhatnánk. A fajátékok fejlesztő jellege mellett az esztétikum sem elhanyagolható!