Kiszállítás már 999 Ft-tól! Ajándék már 15.000 Ft feletti vásárlás esetén!

Blog

Mi jut eszedbe, ha azt a szót hallod, hogy majális?

Orsőc
2021.04.29 19:49
Mi jut eszedbe, ha azt a szót hallod, hogy majális?

Színes kavargó tömeg, mindenhol zene, óriási gyerekzsivaj, égbe szökött lufik, vattacukorillat, fagyizás és főtt kukorica. Manapság a május 1. nem más, mint egy vidáman és boldogan eltöltött munkaszüneti nap a családdal.


Annak idején nem csak erről szólt, akkor még más volt a majális. Eredetileg a munka ünnepe, a nemzetközi munkásmozgalmak által kiharcolt ünnepnap. 1890-ben ünnepelték először, az ünnep előzményei egészen az ipari forradalomig nyúlnak vissza.

Ehhez a naphoz kapcsolódik a májusfa állítása is, ami a tavasz, a természet újjászületésének a szimbóluma.
A hagyomány szerint a legények éjszaka állítják fel a fát a lányok háza előtt, szalagot, kendőket, virágokat, apró ajándékokat akasztanak rá, amivel értékelik a lány “magaviseletét”, ezzel adják a falu tudtára, hogy melyik lány tetszik nekik.
Sok helyen pünkösdkor vagy május végén “kitáncolják” a fát, vagyis táncmulatság keretében, zene mellett, kidöntik.
Egyes források szerint már a XV. században is szokás volt májusfát állítani, de eredete valószínűleg még régebbre visszavezethető, egészen a rómaiak Floralia pogány ünnepéig. Ezeknek a több napig tartó fesztiváloknak a későbbi utódja a majális. Szokás még ilyenkor májusi virág küldése is, a fiúk díszített cserepes virágot küldenek a lánynak, akinek udvarolnak.

A majális jelentése: Májusi, szabadban rendezett vidám társas rendezvény.

Mostanra már a legjellegzetesebb program ilyenkor a vidámparki mulatság, ahol elhagyhatatlan a dodgemezés, körhintázás, céllövölde és az óriás ugrálóvár. A szórakozás idején mindenkinek jól esik a szabadban ételként a sült kolbász mustárral, ami szerves részét képezi a majálisnak. A legtöbb szabadtéri rendezvényen ilyenkor az ünnepi hangulatot zenés, táncos produkciókkal koronázzák meg, többnyire gondolva a gyerekekre, de természetesen a szülők szórakozására is!

A pandémia az elmúlt egy évben mindenkit megviselt és a tömegrendezvények idén is elmaradnak. Van azonban lehetőség ezt a napot a szabadban, szeretteitek, barátaitok körében, akár egy első szallonnasütés keretein belül megünnepelni. A szűk családi körben megtartott kerti partin is állíthattok szalagokkal díszített májusfát, táncolhattok és köszönthetitek a tavaszt, a jó időt!

TERMÉKAJÁNLATUNK A KÖZÖS CSALÁDI JÁTÉKHOZ:

 

 

Jó szórakozást kívánunk az egész családnak!