Kiszállítás már 999 Ft-tól! Ajándék már 15.000 Ft feletti vásárlás esetén!

Blog

A fajátékok 6 fontos előnye gyerekeknek

2020.11.12 20:07

Van valami különleges egy szépen kidolgozott fajáték tapintásában, és úgy tűnik, hogy ezt a gyerekek mindenkinél jobban értékelik. A fajátékok évszázadok óta nem mennek ki a divatból, hanem a otthonok, játszócsoportok és iskolák legkedveltebb játékai közé tartoznak.

A fajátékok ma reneszánszukat élik, mert egyre több szülő sóvárogva gondol vissza gyermekkora kedvenc játékaira és szeretné ezt a játékélményt saját gyermekével is megosztani. A digitális, túlkombinált, hangos műanyag játékok és eszközök helyett egyre nagyobb szerepet kapnak hagyományos, természetes és egyszerű játékok, melyek edukációs hatása sem elhanyagolható. Íme a gyermekek számára készített fajátékok hat legfontosabb előnye. 

  1. Környezetbarát

A fa játékok alapanyaga általában fenntarthatóan kezelt, minősített erdőkből származik így sokkal természetbarátabb választás a műanyag játékoknál. Mint organikus, megújuló alapanyag a fa játékok biológiailag lebomlanak, így újrahasznosíthatók. A fajátékok ökológiai előnyeit tovább növeli az, hogy általában természetbarát és káros anyag mentes festékkel kezelik őket.

A kézzel gyártott, fenntartható és minősített erdőgazdálkodásból származó fából készült játékok komoly konkurenciái a tömeggyártásban készült műanyag játékoknak, amelyek számtalan kémiai anyaggal kezeltek és igen kevés újrahasznosítható alkatrészből állnak.

A fajátékok a gyerekek számára közvetlen kapcsolatot jelentenek a természettel. 

  1. Oktatási minőség

1976-ban egy úttörő munkásságú, a neveléslélektannal foglalkozó pszichológus, Dr. Lawrence Mestyanek, felfigyelt arra, hogy a tanulási nehézségekkel küszködő gyermekek számára nincsenek megfelelő játékok. Saját garázsában megalkotott fából készült játékokkal próbálta ezt a hiányt orvosolni bebizonyítva ezzel, hogy a fajátékok kiválóan alkalmazhatók gyermekek nevelésére, fejlesztésére is. A klasszikus fajátékok, mint például a fa kirakók, fa építőkockák, mini építőjáték szettek a gyermekek számolási és motoros képességeit, problémamegoldó készségeit és műveltségét is fejlesztik.  A fa játékok egyre inkább az időtlenség, a hitelesség és kifinomultság szimbólumaivá válnak.

  1. Javítják a koncentrációs készséget

A fa jelenléte a munkahelyeken nyugtatólag és egyben stimulálólag is hat az ott dolgozókra. A természetes fényben úszó, tömör fa elemekkel, bútorokkal teli irodai térben az elme és a test megnyugszik és az ember képes elmélyült, koncentrált munkát végezni. Ilyen környezetben kevesebb mentális erőfeszítéssel jutunk túl a negatív élményeken, érzéseken mint a harsányan kivilágított, fém tárgyakkal és bútorokkal berendezett környezetben. A munkatársak gondolkodása és tanulási folyamataik javulnak, kreatívabbakká válnak a fából és organikus anyagokból készült tárgyak és bútorok környezetében. A fa játékok hasonlóan hatnak a gyermekekre: megnyugtatják őket és elmélyült, kreatív játékra invitálnak.

  1. A képzeletet életre keltik

A technológiai fejlődés hatására a modern játékok csengőkkel, sípokkal, csengő-bongó és zajos elemekkel felszereltek és túlszínezettek. A fa játékok a kevesebb néha több elvén működnek. Egyszerűségük és letisztultságuk egy tiszta papírlaphoz hasonlítható, amelyre a gyerekek nyíladozó kreativitásuk minden vadságát és extravaganciáját kivetíthetik. Sokszor találkozunk azzal, hogy gyermekünk kedvenc játéka a kertben talált kis bot, amely kardként, varázspálcaként és számtalan egyéb, a képzelet szülte eszközként használható. Így van ez az egyszerű, letisztult fajátékokkal is: teret adnak gyermeked képzeletének és életre keltik azt.

 

  1. A személyes kapcsolódást segítik elő

A számítógépes játékok a maguk kibővített funkcióival és játéklehetőségeivel gyermeked számára kissé magányos játékélményt nyújtanak. A fajátékok azonban a gyermekek és felnőttek között egyaránt ösztönzik az interakciót, az egymáshoz kapcsolódást és a csapatmunkát, a megosztást. A fajátékok önmagukban nem rendelkeznek zenélő elemekkel (kivéve a kifejezetten fejlesztésre szánt matató kockákat, fa hangszereket), így lehetővé teszik azt, hogy gyermeked saját hangot adjon a játékoknak. Így egyedi hangon szólal meg minden fából készült kisautó, fa helikopter, rendőr-, és mentőautó. A fa egyszerűsége lehetőséget nyújt a szerepjátékokra is, amelyet a fából készült szerepjátékokkal lehet igazán fokozni! A boltos játékban biztosan szükség lesz egy vásárlóra is, a konyhai folyamatoknak bizony hangja van, a vendégeket pedig kedvesen kell kiszolgálni. Míg az modern, elektronikus műanyag játékok a gyermek helyett játszanak, addig a fajátékok esztétikus kellékei a képzeletet és egyéb képességeket fejlesztő játékoknak.

 

  1. Biztonság

Sajnos az olcsó műanyag játékok rövid időn belül eltörnek, elromlanak – törött részeik kiálló, éles és hegyes felületeikkel, letört apró darabjaikkal pedig balesetveszélyesek gyermeked számára. A fajátékok ezzel szemben erős, tömör fából készültek, simára csiszoltak és környezetbarát anyagokkal kezeltek, így sokkal biztonságosabbak gyermeked számára.

A fajátékok nem csak biztonságosabbak gyermeked számára mint a műanyag játékok, de gyermeked egészségére és jóllétére is hatással vannak. A 2018 elején az ausztrál Planet Ark cég által által összeállított tanulmányból kiderült, hogy a fa jelenléte jótékonyan hat a produktivitásra, a lelki és fizikai egészségre. A tanulmány kimondottan javasolja a fa alkalmazását oktatási terekben, mert annak jelenléte egyértelműen javítja a tanulás minőségét, a teszt eredményeket és a koncentrációt is.

Visszatérve a gyerekekre: a fából készült játékok jótékonyan hatnak a gyerekek fizikai, mentális és érzelmi fejlődésére. A fajátékok igen széles kínálata érhető el manapság, amely egy olyan régi-új világ gyermeked és te, mint szülő számára, amelyet közösen újra felfedezhettek.