Kiszállítás már 999 Ft-tól! Ajándék már 15.000 Ft feletti vásárlás esetén!

Blog

Fák és madarak világnapja

Orsi
2022.05.10 11:20
Fák és madarak világnapja

Ma, május 10-én van a fák és madarak napja, amelynek helyi vonatkozása is van: Chernel István ornitológus volt az, aki Magyarországon elsőként szervezte meg ezt napot, aki rengeteg megfigyelést végzett a Velencei tó partján. Személyéhez köthető az 1959-ben felavatott Madárvárta (az a kilátó, amelyet Agárd és Dinnyés közt látsz az útról és kedvelt megállója a tókerülésnek), illetve Agárdon iskolát és utcát is neveztek el róla.

Többször volt már róla szó, hogy mennyire szeretünk a Velencei tónál lakni, mert kislányom és én is nagyon szeretjük a természet közelségét és az állatokat. Szerencsésnek érzem magam, hogy ilyen szép helyen élhetek, mint a Velencei tó.

Ma, május 10-én van a fák és madarak napja, amelynek helyi vonatkozása is van: Chernel István ornitológus volt az, aki Magyarországon elsőként szervezte meg ezt napot, aki rengeteg megfigyelést végzett a Velencei tó partján. Hozzá köthető az 1959-ben felavatott Madárvárta (az a kilátó, amelyet Agárd és Dinnyés közt látsz az útról és kedvelt megállója a tókerülésnek), illetve Agárdon iskolát és utcát is neveztek el róla.

Nagyon jó alkalom ez a tavaszi nap arra, hogy egy nagy sétát tegyetek a szabadban és megfigyeljétek a madarakat, illetve a fákat. Mivel ez a nap most keddre esik, ezért sajnos kevesen tehetjük ezt meg, de nem baj, szép idő lesz a hétvégén, akkor majd be lehet pótolni.

Addig is összegyűjtöttünk Nektek néhány játékot és könyvet, amelyek kapcsolódnak a fák és madarak témához. Játsszatok, beszélgessetek arról, hogy miért szeretjük a fákat. Könnyen lehet olyan dolgokat is mesélni, amiket már bölcsis, ovis gyermeketek is megért: nyáron árnyékot adnak, gyümölcsöt teremnek, oxigént termelnek, megnyugtatnak, élőhelyet nyújtanak az állatoknak, ősszel szép leveleket hullatnak stb.

Nézzük a délutánra való játékokat és az esti meséhez, lapozgatáshoz ajánlott könyveket (a teljesség igénye nélkül – érdemes azért még körbenézni az oldalon is):

  1. Serenalamb Erdő-mező világa, illetve Tavak-folyók világa memóriajáték

Serenalamb Erdő-mező világaSerenalamb Tavak-folyók élővilága memóriajáték

Elsőként egy magyar tervezésű és Magyarországon készült játékot említenék meg, amelynek igényes, valósághű ábrái könnyen felismerhetővé teszik gyermeked számára a kirándulások alkalmával látott állatokat, növényeket és terméseket. Mindkét memóriakártya dobozában 20 pár kártyát találtok és egy kérdezz felelek kártyát, amely segít elindítani egy beszélgetést a természetről és felkeltheti gyermeked érdeklődését a hazai növény- és állatvilág felé.

 

  1. Keresd a párját! Memóriajáték madarakkal a Scolar kiadó játéka

KERESD A PÁRJÁT! MEMÓRIAJÁTÉK MADARAKKAL

Telitalálat erre napra! Itt is gyönyörű illusztrációkkal találkozhattok a 25 madárfajt bemutató kártyákon és az ismeretőfüzetben. A játék célja, hogy a madarak hím-tojó párját megtaláld. Első körben lehet csak párosítani, majd memóriajátékként játszani. A kártyákon nemcsak Magyarországon honos madarakkal találkozhattok, hanem flamingóval, lundával, illetve paradicsommadárral is. Ezt a játékot már picit idősebb korosztálynak ajánlja a kiadó (6 éves kortól), de mi már 4 éves kortól játszottunk vele Bolhámmal. Kislányom még nem volt 5 éves és már felismerte az összes, a kártyákon látható madarat és nemcsak a játékban, hanem a természetben, illetve az állatkertben is. Tökéletes nagycsoportosoknak és kisiskolásoknak.

  1. Keresd a levelét! Memóriajáték a fákkal

KERESD A LEVELÉT! MEMÓRIAJÁTÉK FÁKKAL

Szintén a Scolar kiadó gondozásában jelenik meg ez a memóriajáték, amely hasonlóan igényes kivitelű, mint a madaras verzió. Itt is 25 pár kártyával kell játszani és itt is segítségedre van egy kis ismertető füzetke. Az a helyzet, hogy ez a memóriajáték már a felnőtteket is megizzasztja. Mindenképp a párosítós résszel érdemes kezdeni és ha már mindenki minden fának ismeri a levelét, akkor elkezdeni memóriajátékként játszani. Nagycsoportos óvodásoknak és kisiskolásoknak szuper választás, akár most, akár ősszel, amikor leveleket gyűjtötök.

  1. Madárkák a lombkoronában – Plantoys egyensúlyozó játéka

EGYENSÚLYOZÓ JÁTÉK – MADÁRKÁK A LOMBKORONÁBAN

A Plantoys termékek nagy kedvenceink egyrészt az egyedi dizájn másrészt az egyedülálló gyártási technológia miatt, amelynek köszönhetően szinte hulladékmentesen állítanak elő gyönyörű játékokat. Itt is megjelenik az egyedi ötlet: építsd fel a fát és rakd fel rá a madárkákat. Pompás választás, ha kikapcsolódnál és jókat nevetnél gyerkőcöddel azon, hogy kinél borul le a fa.

 

  1. Bagolycsalád – Matrioska babák továbbgondolása a Leglertől

MATRIOSKA BAGOLYCSALÁD FAJÁTÉK

Szuper ötlet és nagyon jó pakolászgatni a baglyokat, közben megbeszélhetitek a színeket és a kisebb-nagyobb fogalmát, de a bagolycsalád megszemélyesíthet egy igazi családot is a fantáziajátékban.

 

  1. Fa építő – Plantoys toronyépítő kicsit másképp

FA ÉPÍTŐ

A legkisebbek számára is izgalmas, építős játék, a klasszikus toronyépítő fás verziója, amelynek eredménye egy szép fenyőfa lesz. Ahogy gyerkőcöd egymásra pakolja a hengereket megismeri a kisebb-nagyobb fogalmát és a zöld szín különböző árnyaltait.

 

  1. A fák titkos élete – nemcsak gyerekeknek, de felnőtteknek is

https://jatekmanufaktura.hu/A-fak-titkos-elete

Bizony, A fák titkos élete Neked is sok új információval szolgál. Tudtad, hogy a fák beszélgetnek egymással? A Scolar kiadó könyve épp a megfelelő mértékben vegyíti a tudományos és a mesés részeket. Délután megbeszélhetitek gyerkőcöddel, hogy hogy lesz a kicsi magból fa, illetve, hogy milyen állatoknak ad otthont a fa gyökere, törzse és lombkoronája. Estére pedig ott vannak a könyvben a fákról szóló népmesék – tökéletes lezárása a fák és madarak napjának a mesés bekuckózás.