Kiszállítás már 999 Ft-tól! Ajándék már 15.000 Ft feletti vásárlás esetén!

Blog

Formabedobó, az örök klasszikus fajáték

2021.03.25 14:38
Formabedobó, az örök klasszikus fajáték

Amikor kisgyereknek keresünk ajándékot, legyen az a gyermekünk, unokánk vagy a legjobb barátunk babája, a formabedobók mindig a lista elején vannak.

Na de miért is ilyen népszerűek ezek a játékok?

A válasz egyszerű, ezek a játékok egyszerre fejlesztik a vizuális- és fizikai-, valamint kognitív készségeket, mint a szín- és formafelismerés. Egy dobozban megkapunk egy komplex fejlesztőjátékot, amelyet évekig használhat gyermekünk, folyamatosan fejlesztve és mélyítve készségeit és tudását.

Ezzel az egyszerű játékkal erősödhet gyermeked szem-kéz koordinációja, finom motoros- és probléma-megoldó készsége, valamint szókincse is gazdagszik – könnyen megtaníthatod neki a színeket és a geometriai alakzatokat.

 

Mi is az a formabedobó? A formabedobó játékok már évszázadok óta körülvesznek bennünket, ugyanaz a koncepció sokféle játékformában megjelenik. Általában egy tároló részből állnak, amelyen meghatározott formájú kivágások találhatók és ezekbe kell beleilleszteni vagy beledobni az odaillő formát.

Formabedobó kocka, fajáték

Hogyan fejlődhet gyermeked, ha formabedobó játékkal játszik?

 1. Fejleszti a finommotorikus és a probléma-megoldó készségeket
 2. Gyermeked megtanulja az ok-okozati összefüggéseket
 3. Formabedobóval való játék sikerélményt nyújt gyermekednek, ezért a vele való játék növeli az önbizalmat, illetve az önértékelést
 4. Olyan kognitív készségeket fejleszt, mint a forma- és színfelismerés

Formabedobós kiskocsi, fajáték

Hogy néz ki ez a gyakorlatban?

Amikor egy kisgyerek formabedobóval játszik, megpróbálja a kockát behelyezni a kör alakú nyílásba és észreveszi, hogy ez nem sikerül, mert más alakú a nyílás, mint a kezében lévő forma. Át kell gondolnia, hogy miért nem passzol a forma a nyíláshoz, ezért végigpróbálja az összes lehetőséget, addig, amíg meg nem találja a kocka helyét. Ennek a dilemmának a megoldásához használja a probléma-megoldó készségét és közben tanúja lesz annak az ok-okozati összefüggésnek is, hogy a kocka az egyik helyre illik, míg a másik helyre nem.

Formabedobó henger

Ha már a kisgyermek megtanulta, hogy melyik forma melyik vájatba illeszthető, illetve dobható be, akkor óvodás korban gyakorolhatjuk vele a forma- és színmeghatározást a formabedobókkal. Továbbá a számolás gyakorlásához is használhatók maguk az alakzatok, de a kisgyerekek megtanulhatják a geometriai formák jellemzőit, ha például megszámoltatjuk velük az adott test oldalait. Ezek az ismeretek megalapozzák matematikai, geometriai és logikai ismereteit, amelyek elengedhetetlenek lesznek számára az iskolás évek alatt.

Életkor

Játék menete

Szükséges készségek

6-15 hónapos kor

Gyermeked kiveszi a formabedobó formáit, külön-külön játszik velük, és megpróbálja behelyezni őket a megfelelő nyílásba

Tapintás, motoros készségek, szem-kéz koordináció

15 hónap – 3 éves kor

Gyermeked sikeresen beilleszti a formákat a megfelelő helyre

ok-okozati összefüggések felismerése, probléma-megoldás, forma- és szín- felismerés

3-4 éves kor

Gyermeked gyakorolja, hogy milyen gyorsan tudja bedobálni a formákat a megfelelő helyre. Megtanulja a formák nevét. Gyakorolja a számolást.

Számolás, cél-meghatározás, fenti készségek gyakorlása

 

Továbbá itt olvashattok még néhány tippet ahhoz, hogy maximálisan ki tudjátok használni ennek a szuper-játéknak minden funkcióját:

 1. Forma felismerés, formák elnevezése: 
  Helyezd el a szoba különböző pontjain a különféle formákat és kérd meg gyermeked, hogy keresse meg az általad megnevezett alakzatot
 1. Geometriai formák megismerése és elnevezésük elsajátítása: 
  Kérd meg gyermeked, hogy nevezze meg az adott formát, amikor bedobja a formabedobóba.
 1. Történet-mesélés, kommentálás, folyamat leírása: 
  Beszéljetek arról, hogy mi történik, amikor gyermeked megpróbál egy alakzatot egy vájatba helyezni (például: „Ez nem illik ide, próbálj meg egy másik nyílást!” vagy, „Huss, ez belepottyant!”)
 1. Kérés megfogalmazása: 
  Add oda gyermekednek a formabedobót, majd rakjátok ki a formákat egymás mellé a szőnyegre. Bátorítsd gyermeked, hogy nevezze meg és kérje el azt a formát, amelyet be szeretne dobni a formabedobóba. (Például: Kérem szépen a kockát/háromszöget/kört.)
 1. Probléma-megoldás: 
  Ha látod, hogy gyermekednek nehézséget okoz, hogy megtalálja a megfelelő nyílást, bátorítsd őt, hogy megpróbálja még egyszer és adj neki tippeket ahhoz, hogy megfelelően tudja beledobni a formát a lyukba. (Például: Ez a helye a kockának, kicsit fordítsd el és menni fog, látod, most beleillik!)
 1. Számolás: 
  Bátorítsd gyermeked a számolásra, azzal, hogy megkéred, számolja össze a formákat.
 1. Instrukciók követése: 
  Helyezzétek el a formákat a formabedobó mellé. Kérd meg gyermeked, hogy helyezze bele a formabedobóba az általad megnevezett formát. Fontos, hogy életkorának megfelelő instrukciókat adj, hogy megértse és ne érje kudarcélmény! Első körben: Kérlek, add ide a kockát! Második körben: Kérlek, add ide a kockát és a kört! Ha már gyermeked a színeket és a formákat is ismeri, akkor kérheted, hogy adja oda pl. a kék kockát. 
  Aztán jöhetnek a gúlák, hasábok, hengerek, hexaéderek, kúpok… Az instrukciós játék oda-vissza működhet, így a kérlek-köszönöm interakciót is gyakorolhatjátok.
 1. Relációk: 
  be/bele/rajta/mellette/előtte/mögötte stb.: Gyermekednek könnyen megtaníthatod a különböző relációkat. Pl: tedd a kockát a hasábra, tedd a háromszöget a formabedobó mellé. Hol van most a hasáb? A formabedobó tetején, a formabedobóban, a formabedobó előtt stb. ugyanaz/különböző: piros és kék kocka, az forma ugyanaz, de a szín különböző. Hasonlítsátok össze a formákat és a színeket.
 1. Színek: 
  Gyakoroljátok együtt a színeket. Nevezzétek meg őket, illetve rakjátok ki a szivárvány színsort.

100 db-os építőkocka formabedobó vödörrel

Mégis hogy fejleszt ez a játék?

A fenti ötletek alkalmazásával gyermeked szociális interakciói is fejlődnek, továbbá gyakorolja a koncentrációt. Mivel folyamatosan beszélgettek egymással, ezért a beszélt nyelv megértése, illetve használata is elmélyül. Ezek a készségek nagyon fontosak lesznek, amikor gyermeked közösségbe kerül. Könnyebben tudja magát kifejezni és kedvességével, odafigyelésével könnyebben tud beilleszkedni az óvodában, iskolában, majd felnőttkorában a munkahelyén.

NÉZD MEG FORMABEDOBÓINKAT ÉS VÁLASZD KI KEDVENCEDET! >>