Kiszállítás már 999 Ft-tól! Ajándék már 15.000 Ft feletti vásárlás esetén!

Mit fejlesztenek az építőkockák

Nagyon fontos, hogy értékeld gyermeked igyekezetét és bízzál őbenne és a képességeiben! Hiszen ha tudod, hogy végül képes lesz megbirkózni a nehézségekkel, akkor nem fenyeget téged, mint szülőt sem a folyamatos teljesítményre ösztönzés veszélye és a csalódás, ha esetleg mégsem úgy valósul meg a feladat, ahogy szerinted meg kellene hogy valósuljon.

Viszont színlelt, őszintétlen dicséretekkel sem szabad elhalmozni a gyereket. Ha olyankor kap elismerést, amikor ő is tudja, hogy nem szolgált rá, akkor azt közvetíted felé, hogy nem vagy nagy véleménnyel róla és nem is nézel ki belőle nagyobb teljesítményt.

Sok tizenéves, kamasz, sőt felnőtt sem képes arra és nem is hajlandó rá, hogy kitartson, amikor nem sikerült egykettőre elvégezni a feladatát. Gondolj bele abba, hányan fogadják meg minden évben, hogy lefogynak, elkezdenek rendszeresen sportolni, leszoknak a dohányzásról, vagy megtanulnak egy idegen nyelvet. Ők úgy érzik, hogy kudarcot vallottak és a siker elkerüli őket. A siker valóban elkerül szinte mindenkit, aki nem elég kitartó! Gyakran úgy tesznek, mintha nem is akarnák folytatni az eleinte nehéznek tűnő faladatot, azonban valójában képtelenek rá, mert kisgyermekkorukban nem szereztek elegendő tapasztalatot a kudarc kezelésére a játék során.

Fajáték, szivarvány építhető házikó, Tarnawa

A kombinációs játékokban már megmutatkoznak az alkotó gondolkodás leglényegesebb vonásai. Ilyen játék például a fából készült építőkocka, a piramisok, formaillesztők és –bedobók, valamint a kirakók, amelyek segítik a gyerekek alkotó gondolkodását, akik egyre jobban élvezik azt, hogy kreatív ötleteiket élőben is megvalósíthatják. 

 

Miközben a gyerekek fa építőkockákkal építenek, vagy akár a különböző alakzatokat illesztik a megfelelő helyre, esetleg egy piramist hoznak létre, megtanulják azt is, hogyan hozzanak létre logikus szerkezeteket, abban az életkorban, amikor még szavakkal ezeket nem tudnák megfogalmazni. Erre nagyon jó példa, az építőkockákból felépített torony, vagy egy kirakójáték, amelynek segítségével gyermeked könnyen megtanulja, hogy a látszólag összefüggéstelen darabokat a megfelelő rendben elhelyezve olyan eredményt kap, amelynek a teljes egésze sokkal több a kis építő elemeknél.

Hanoi torony, Lupo, fajáték

Alkotó játék közben gyermeked nemcsak a kitartás fontosságát tanulja meg, hanem azt is, hogy bízzon a saját képességeiben és abban, hogy ezek segítségével előbb-utóbb sikert arat.

A sikeres játékon keresztül megszerzett önbizalom megadja számára az erőt, ahhoz, hogy addig bajlódjon egy-egy feladattal, amíg meg nem oldotta azt. Ez az önbizalom győzi meg a gyermeket a későbbiek során arról, hogyha elég kitartás van benne, akkor olyan dolgokat is megvalósíthat, amelyek korábban elérhetetlenek voltak számára.